Presentació dels projectes de les cèl·lules d’innovació-prototipatge 2020

El 3 de novembre de 2020 es va realitzar la 7a sessió de l’Àgora de SOM-INN PORT, l’Ecosistema d’Innovació del Port de Tarragona. Durant aquesta sessió, que es va efectuar en format digital, vam explicar el recorregut fet durant el Cicle d’Innovació Oberta 2020, els reptes plantejats, les idees/solucions proposades, els projectes plantejats, els prototips efectuats i els aprenentatges realitzats.

En primer lloc, el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset Domènech, va donar la benvinguda a totes les persones assistents. Va posar en valor el treball realitzat durant aquest Cicle d’Innovació i l’esforç d’adaptació a format digital de la major part de les activitats realitzades. També va valorar l’esforç de les persones agents d’innovació en transformar les idees en qüestions tangibles i el temps de dedicació emprat en fer-ho.

Seguidament, Carme Tarragó, Cap del Departament d’Estudis i Innovació de l’Autoritat Portuària i coordinadora de SOM-INN PORT, va explicar el recorregut fet amb l’actual Cicle d’Innovació Oberta, els reptes tractats i els aprenentatges realitzats.

Va indicar que, aquest cicle, SOM-INN PORT ha estat exemple d’Innovació i gestió del canvi per la seva agilitat i rapidesa en adaptar-se al nou context actual. La situació que estem vivint com a conseqüència de la COVID-19 ha fet que en aquest cicle d’innovació l’adaptació al canvi sigui una constant.

Prova d’això ha estat l’adaptació a format digital de totes les activitats que s’han fet des de meitat de març, utilitzant diverses eines de treball en remot com Teams, Zoom i Miro, el que ha permès poder interactuar amb les diverses cèl·lules d’innovació-prototipatge de forma individual durant els tallers i reunions, i fer dinàmiques personalitzades. També s’ha fet un major ús de la plataforma digital de SOM-INN PORT, on a més a més s’han pujat els resultats de cada taller i els vídeos de les accions formatives, pitchs inspiradors i tallers realitzats que es van filmar per tal de facilitar el seguiment del cicle a tots/es els/les agents d’innovació.

També va indicar que pel desenvolupament de les activitats realitzades ha fet falta una gran dosis de flexibilitat i motivació de totes les persones participants.

Els reptes tractats durant aquest cicle van estar pre-seleccionats per la Comissió d’Innovació de SOM-INN PORT i finalment seleccionats pel Comitè d’Innovació de l’Autoritat Portuària (APT), d’entre tots els reptes proposats pels propis membres i agents d’innovació de SOM-INN PORT, mitjançant la plataforma digital, i també per l’equip directiu de la APT, mitjançant un taller realitzat sobre reptes.

Els/les agents d’innovació van triar de forma voluntària si volien participar activament en aquest cicle d’innovació i en quin repte volien implicar-se.

Els reptes seleccionats, les cèl·lules d’innovació-prototipatge generades, els/les agents d’innovació i els experts externs que han participat són els següents:

Les activitats realitzades per a les cèl·lules d’innovació-prototipatge han estat:

 • Taller 1: Empatia i creativitat.
 • Taller 2: Concepte i disseny del prototip.
 • Treball del prototip amb el suport d’experts externs.
 • Taller 2.2: Feedback intern del prototip i pautes per fer validació amb usuari/a,
 • Validació del concepte i del prototips amb usuaris/es potencials.
 • Taller 3.1: Model de negoci.
 • Taller 3.2: Preparació del pitch i presentació.

Les activitats realitzades per a tot l’Ecosistema i també per a les cèl·lules han estat:

Formacions en:

 • Tècniques de creativitat.
 • Innovar en temps de crisi.
 • Tècniques de comunicació i presentació de projectes.
 • Eines digitals.

Pitchs inspiradors:

 • Innovació Oberta
 • Empatia i creativitat
 • Concepte i disseny del prototip

 

 

Tot seguit, Ignasi Clos i Helena Aguilar d’INDUCT van anant presentant les cèl·lules d’innovació-prototipatge i els seus membres van explicar el treball realitzat i van mostrar els seus prototips com a solucions als reptes plantejats:

 • Cèl·lula d’Innovació Repte 1: Com s’hauria d’adaptar el Port amb l’arribada de vehicles pesats autònoms.

La solució proposada i el prototip elaborat consisteix en una plataforma que utilitza IoT per facilitar la circulació i l’operativa dels VA dintre del recinte portuari, amb instal·lació de sensors en llocs concrets del port que enviïn  informació en temps real de la situació dels VA a la plataforma.  La plataforma integra les operacions logístiques que han de realitzar els VA i els vehicles convencionals.

Els propietaris dels VA, les terminals i la pròpia APT podran veure la situació dels vehicles en tot moment accedint a la plataforma que aglutinarà la informació dels sensors.

 • Cèl·lula d’Innovació Repte 2: Com podríem optimitzar la disponibilitat de línia d’atracada de moll per a l’atracada de vaixells i les seves operatives vinculades?

“PORT CO-OPTIM”, web o APP per smartphones, basada amb intel·ligència artificial, que permet: monitoritzar les operacions de càrrega/descàrrega, facilitar la col·laboració dels usuaris en l’aportació de la informació “just in time”, millorar la planificació d’escales, optimitzar la línia d’atracada, millorar l’aprofitament de les infraestructures, el control d’stocks i l’aportació en temps real del rendiment a la finalització de les jornades d’estiba; tot això, suprimint les gestions que aporten poc valor.

Aquesta solució requereix un alta implicació de les empreses estibadores.

 • Cèl·lula d’Innovació Repte 3: Com podríem no haver de netejar en el recinte portuari (terra i làmina d’aigua) promovent la sostenibilitat de forma col·laborativa?

App per identificar incidències dins del Port de forma col·laborativa i difondre bones pràctiques.  Amb aquesta solució es vol contribuir a aconseguir els objectius  de sostenibilitat ambiental del “Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona”, minimitzar els efectes de les incidències que es produeixin en el recinte portuari, donar visibilitat a les bones practiques implementades per les empreses de la comunitat portuària, i conscienciar i coresponsabilitzar.

És una aplicació que busca la millora continua amb l’objectiu de “residus zero” dins del Port de Tarragona. Les funcionalitats de l’App són: Identificar i comunicar les incidències de forma ràpida i senzilla, fent seguiment de les mateixes fins el seu tancament; guia de bones pràctiques i recomanacions; i contactes crítics per resoldre les incidències.

 

 • Cèl·lula d’Innovació Repte 4: Com podem ajudar a les empreses del territori a maximitzar l’ús del transport ferroviari posant a la seva disposició la infraestructura i el coneixement sobre fluxos del Port?

“PORT 2 PORT”. Plataforma web amb un marketplace que connecta a diferents agents de la logística del Camp de Tarragona i ajuda a potenciar les rutes i serveis amb el Port. Amb un cercador, es pot visualitzar la millor ruta tenint en compte aspectes importants com són el tipus de càrrega, tipus de transport,  CO2 emès, transit time, documentació legal, i tot sempre potenciant el transport ferroviari i Tarragona com a Port de referència en les empreses del territori.

La plataforma està dirigida a les empreses del territori, caps de logística, transportistes i altres agents de la cadena de subministrament, i a l’APT.

 

 • Cèl·lula d’Innovació Repte 5: Com podríem potenciar la marca Port de Tarragona amb la col·laboració dels agents de la Comunitat Portuària?

“Som-Inn Port Ventures”, iniciativa de Corporate Venturing amb l’objectiu de crear sinergies entre el Port de Tarragona y les empreses emergents del territori.

Convocatòria on start-ups de logística puguin presentar de manera oberta la seva proposta al repte plantejat pels membres de la comunitat portuària (bottom-up).

El que es pretén és oferir una oportunitat per créixer als projectes emprenedors del territori. Se’ls oferirà un espai físic i recursos juntament amb un mentoratge per tal de desenvolupar d’una manera ràpida i efectiva la seva idea de projecte.

La solució potencia la marca del Port de Tarragona amb la col·laboració dels membres de la comunitat portuària i les empreses emergent del territori. El prototip és una web del Corporate Venturing.

Després dels pitchs de les cèl·lules d’innovació-prototipatge, Ramón García, Director General de l’APT va felicitar als/les agents d’innovació per les presentacions realitzades i l’esforç de síntesi en els seus pitch. Va indicar que els prototips presentats eren impressionants, considerant que els projectes eren de qualitat i que s’ha havia fet una gran feina.

 

Seguidament, Carme Tarragó, Cap del Departament d’Estudis i Innovació de l’Autoritat Portuària i coordinadora de SOM-INN PORT, va indicar les diferents mencions que s’atorgaven els projectes:

 • Projecte més sostenible: Projecte de la cèl·lula d’innovació del repte 3
 • Projecte més disruptiu: Projecte de la cèl·lula d’innovació del repte 1.
 • Projecte que aporta més valor a l’usuari/a: Projecte de la cèl·lula del repte 2.
 • Projecte que aporta més projecció al Port: Projecte de la cèl·lula del repte 5.
 • Projecte que aporta més possibilitat de negoci: Projecte de la cèl·lula del repte 4.

Finalment, Carme Tarragó va recordar les properes passes de les activitats de SOM-INN PORT que resten per aquest any:

 • Valoració dels tallers del Cicle d’Innovació: Novembre
 • Visita a BCN Tech City: Estava prevista pel 11 de novembre, però es realitzarà quan les circumstàncies ho permetin
 • Participació al Smart City Expo Wold Congress i Smarts Ports: 17 i 18 de novembre. El congrés es farà en format digital.
 • Jornada de Netgaming: 25 novembre
 • Àgora final del Cicle d’Innovació 2020: 16 desembre.

També va indicar que properament el Comitè d’Innovació de l’APT es reunirà per estudiar les solucions proposades per les cèl·lules i valorar les possibilitats d’implementació dels projectes.

 

10 novembre 2020

Departament d’Estudis i Innovació

Deixa un comentari

Este sitio web utiliza cookies para asegurarse de que obtenga la mejor experiencia en nuestro sitio web. <span style="margin-left:10px"><a style="margin-right: 20px;"href="https://www.porttarragona.cat/es/otras-informaciones/nota-legal#politica-cookies">Política de Cookies </a><a href="https://www.porttarragona.cat/es/otras-informaciones/nota-legal#politica-privacidad">Info RGPDUE</a></span> .

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para "permitir cookies" y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en "Aceptar" estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar